Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Vlak na hraniciach s Nemeckom obsadili utečenci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Skupina asi 230 utečencov z Čečenska a Gruzínska dnes v Lehniciach na juhozápade Poľska obsadila vlak, ktorým chce odísť do Štrasburgu. U Európskeho súdu pre ľudské práva sa chcú sťažovať na to, ako sa v Poľsku s utečencami zaobchádza. Teraz sa vlak s utečencami nachádza na nádraží v Zgorzelci pred poľsko-nemeckou hranicou.

Utečenci nemajú lístky ani potrebné doklady, s ktorými by mohli na západ vycestovať. Podľa predpisov sa môžu pohybovať len po území Poľska.

"Dokonca ošípané kŕmia v Poľsku lepšie ako nás," posťažoval si v televízii TVN24 jeden člen skupiny. Medzi utečencami sú aj ženy s malými deťmi. "Naše deti dostávali jogurty, u ktorých končila trvanlivosť, alebo ktoré boli dokonca po záruke," dodal. "Ľudia sú tu normálni, ale nerozumiem úradom," povedal muž, ktorý v Poľsku žije pol roka.

Keď sa už v Lehniciach ukázalo, že vlak s utečencami nemôže vyjsť, pretože nemajú lístky, zablokovali koľaje. Asi po hodine vyjednávania s políciou sa vlak vydal na cestu smerom k nemeckej hranici. Vo Zgorzelci polícia čiernym pasažierom prikázala, aby vlak opustili, oni to však odmietajú. Vlak obkľúčili policajti, medzi nimi aj členovia protiteroristickej jednotky.

V poľských utečeneckých centrách v súčasnosti žije približne 6.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu