Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Brazílčanovi zastrelenému omylom postavia pomník

Jean Charles de Menezes
Jean Charles de Menezes (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Brazílčan Jean Charles de Menezes (27) zastrelený v roku 2005 v londýnskom metre britskou bezpečnostnou službou Scotland Yard, ktorá ho mylne považovala za teroristu, bude mať na mieste, kde zomrel, pamätnú dosku. Oznámila to podľa agentúry AP rodina zabitého muža.

Rodina v stredajšom vyhlásení uviedla, že im londýnsky dopravný podnik dal povolenie, aby na stenu pri vstupe do stanice metra Stockwell na juhu Londýna umiestnili pamätnú mozaiku. V súčasnej dobe zastreleného Brazílčana pred stanicou metra pripomína provizórny pamätníček s jeho fotografiami a plagátmi. Mozaika bude odhalená 7. januára 2010.

Brazílsky elektrikár Jean Charles de Menezes prišiel o život 22. júla 2005 v londýnskom metre, keď ho dvaja agenti Scotland Yardu fatálnym omylom považovali za samovražedného atentátnika. Stalo sa to vo vypätom ovzduší, ktoré deň predtým vyvolal pokus zopakovať sériu samovražedných atentátov, pri ktorých prišlo 7. júla 2005 v Londýne o život 56 ľudí a viac ako 700 bolo zranených.

Tento rok v novembri sa britská bezpečnostná služba Scotland Yard dohodla s pozostalými zastreleného muža o zaplatení odškodného. Výška finančnej sumy nebola upresnená.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu