Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Zaseknutého koňa museli vyťahovať žeriavom

Zakliesnený kôň Zobraziť galériu (4)
Zakliesnený kôň

JIHLAVA – Nezvyčajnú záchrannú akciu absolvovali včera moravskí hasiči. Na moste cez rieku Jihlava sa zasekol kôň. Cez drevené trámy sa mu preborila noha a zviera uviazlo. Hasičom zo Židlochovíc pomáhal aj žeriav.

Okolo 16. hodiny požiadala o pomoc majiteľka a ošetrovateľka koňa Sabatiniho (21). Zviera ležalo na boku, pravú zadnú nohu malo zakliesnenú medzi pražce a oceľovú konštrukciu mosta. Keď sa snažil vstať, predné nohy mu vyšli za okraj mosta. Kôň si navyše zranil nohy.

Hasiči preto na miesto zavolali aj konskú záchrannú službu. Pretože zviera bolo značne prechladené, hasiči ho zabalili do diek. Asi pätnásťcentimetrovú medzeru v mostnej konštrukcii, v ktorej kôň uviazol zadnou nohou, sa pomocou hydraulického náradia snažili roztiahnuť. Zviera dostalo utišujúce analgetiká. Jeho podchladenie sa ale zvyšovalo a tak hasiči nečakali na príchod konskej záchrannej služby a začali jeho vyťahovanie žeriavom. Predtým museli porezať prekážajúce konáre stromu a kry v okolí a priestor zásahu osvietiť.

Aby hasiči zvieraťu nespôsobili ďalšie zranenia, museli postupovať veľmi šetrne a pomaly a koňa niekedy nadvihovali aj ručne. Po dvoch hodinách sa podarilo zviera vyslobodiť a pomocou žeriavu dostať na plachtu vedľa mosta. Medzitým na miesto dorazila veterinárka, ktorá mu dala ďalšie utišujúce prostriedky a spolu s hasičmi mu na nohách ošetrila otvorené rany. Koňa sa pokúsili zdvihnúť na nohy, ale neudržal sa. Zviera preto naložili do vozíka a previezli na kliniku do Brna.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu