Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Počas demonštrácie vtrhli davy do školy, rektora zranili

Demonštrácia prebiehala v násilnom duchu
Demonštrácia prebiehala v násilnom duchu

ATÉNY - Grécka polícia sa v nedeľu počas demonštrácie pri príležitosti výročia smrti tínedžera, ktorého pred rokom nešťastnou náhodou zabil policajt, opäť dostala do násilných stretov so zamaskovanými mladíkmi, pričom zranenia utrpel aj rektor univerzity v Aténach.

Christosa Kittasa, rektora Aténskej univerzity, museli hospitalizovať po tom, ako do kancelárií školy vtrhli demonštranti a obsadili ich, informovali policajné zdroje. Podľa miestnych médií sú však jeho zranenia iba ľahké. V severnom meste Solún demonštranti zapálili kaviareň Starbucks a dostali sa do násilného stretu s príslušníkmi zásahovej polície.

Počas protestov na pamiatku 15-ročného Alexisa Grigoropoulosa v Aténach polícia zadržala 40 ľudí. Práve v hlavnom meste demonštranti rozbili množstvo výkladov a okien obchodov a bánk. Polícia dúfala, že zabráni zopakovaniu sa nepokojov, ktoré vypukli po Grigoropoulosovej smrti, ktoré si vyžiadali škody vo výške miliónov eur, keď v predvečer výročia zadržala desiatky ľudí. V nedeľu však Aténami pochodovali tisíce demonštrantov.

Iba v hlavnom meste polícia vyslala do ulíc 6 tisíc svojich príslušníkov, ďalších 3 tisíc mobilizovala v Solúne, informoval nemenovaný policajný zdroj. V nedeľu ráno sa na cintoríne v časti Palio Faliro za zabitého tínedžera konala spomienková omša. Jej priebeh však nič nenarušilo. V centre Atén sa už v sobotu konala demonštrácia, ktorou si väčšinou mladí ľudia pripomenuli smrť 15-ročného Alexandra Grigoropoulosa zastreleného 6. decembra 2008.

Pokojné zhromaždenie narušili anarchisti, ktorí zaútočili na policajtov a podpálili im dve autá. Polícia v sobotu zadržala najmenej 160 mladých ľudí. Väčšina zadržaných sú údajne anarchisti a ich zadržaním chce polícia zabrániť násilnostiam, ku ktorým by mohlo dôjsť v nedeľu. Polícia tiež uskutočnila raziu v dome na aténskom predmestí Keratsini, kde zatkla 20 ľudí. V dome našli vybavenie na výrobu zápalných bômb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu