Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vakcína proti novej chrípke vraj môže vyvolať horúčku

Pandemrix, vakcína proti novej chrípke
Pandemrix, vakcína proti novej chrípke (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Európsky úrad pre kontrolu liečiv dnes upozornil, že očkovanie proti takzvanej prasačej chrípke vakcínou Pandemrix môže vyvolať u detí po druhej dávke horúčku. Informovala o tom agentúra AFP. Táto vakcína britskej firmy GSK sa používa aj v Česku.

Lekári a rodičia by mali strážiť teplotu zaočkovaných detí a prípadne prijať opatrenia na zníženie horúčky, napríklad podaním paracetamolu, radí úrad so sídlom v Londýne. Vychádza pritom z klinických testov u detí vo veku od šiestich mesiacov do troch rokov.

Vo Francúzsku sa deti od šiestich mesiacov do deviatich rokov neočkujú vakcínou Pandemrix, ale inou. Francúzska ministerka zdravotníctva Roselyne Bachelotová vysvetlila, že to nie je kvôli možnej horúčke, ale kvôli tomu, že vakcína Pandemrix je bolestivejšia ako iné. Deti by sa potom podľa nej mohli báť ďalšieho očkovania.

Očkovanie proti novej chrípke sa v Česku rozbehlo zvoľna a s radom problémov. Niektorí ľudia sa obávajú vedľajších účinkov a váhajú, či sa nechať očkovať. K vakcinácii sa stavia zdržanlivo aj niekoľko lekárov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu