Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

Čln s utečencami sa prevrátil, 30 nezvestných

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Asi tridsať ľudí z Komorských ostrovov snažiacich sa ilegálne dostať na francúzsky ostrov Mayotte je nezvestných potom, čo ich loď stroskotala. Ďalších jedenásť pasažierov sa podarilo zachrániť. Oznámili to dnes francúzske úrady na Mayotte, ležiacom v Indickom oceáne medzi africkým pobrežím a Madagaskarom.

Loď vyplávala z komorského ostrova Nzwani, predtým nazývaného Anjouan. Podľa výpovede zachránených ale nevydržala nápor vĺn a rozlomila sa. Jedenástim ľuďom sa podarilo chytiť sa jedného kusu lode. Boli zachránení v stredu, keď ich južne od Mayotte spozoroval jeden rybár a zalarmoval políciu.

Medzi zachránenými sú aj jedna tehotná žena a prevádzač, ktorý cestu organizoval. Podobné tragédie sú u Mayotte časté, lebo chudobné obyvateľstvo Komorských ostrovov sa pravidelne snaží dostať na neďaleký Mayotte v nádeji, že tam nájdu prácu a lepšiu starostlivosť.

Vlani bolo z Mayotte späť na Komorské ostrovy vrátených 16.000 nelegálnych prisťahovalcov. Z 200.000 obyvateľov ostrova ale tvoria nezákonní prisťahovalci 40 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu