Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

V USA zatkli Trnavčanov, vo veľkom chceli kúpiť zbrane!

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - FBI zadržala v sobotu vo Filadelfii mužov, ktorí chceli predávať zbrane a protilietadlové strely do Sýrie. Traja z nich majú trvalé bydlisko v Trnave, majú arabské mená a pochádzajú z Libanonu. Úrady obvinili Daniho Nemra Tarrafa (39) z Trnavy z terorizmu, za čo mu hrozí doživotie. Ostatných obvinili z obchodovania so zbraňami a kradnutým tovarom.

Informovalo o tom americké ministerstvo spravodlivosti. Informácie agentúr sa rozchádzali, AP informovala o dvoch zatknutých s napojením na Slovensko, pričom v prípade Tarrafa nebolo jasné, či je občanom Slovenska alebo Libanonu.

Podľa AFP sa mali traja muži spolu s ich americkými kumpánmi zo štátov Michigan a Georgia pokúšať o tajný nákup bližšie nespresneného počtu protilietadlových riadených striel FIM-92 Stinger a asi 10 tisíc guľometov Colt M4 Carbine.

Podľa agentúry AP však došlo k zatknutiu Tarrafa v sobotu za pokus prepašovať do Sýrie guľomety a protilietadlové strely. Tarraf má údajne bydlisko na Slovensku a v Libanone. Kvôli pašovaniu údajne kradnutej elektroniky do oboch týchto krajín zadržal FBI v pondelok aj ďalšieho muža, Američana Husseina Aliho Asfoura.

Polícia začala skupinu sledovať v roku 2007 v meste Detroit pre podozrenie z nelegálneho predaja ukradnutých mobilov a hier Play Station2. Mužom sa ich za dva roky podarilo predať do zahraničia vyše 20 tisíc. Neskôr začali obchodovať aj s kradnutými počítačmi a autami. FBI nasadila na skupinu tajného agenta, ktorý s mužmi spolupracoval. Podozriví sa neskôr rozhodli, že "podporia odboj v Libanone" a dodajú zbrane hnutiu Hizballáh.

Šéf gangu Dani Tarraf podľa Philadelphia Inquirer cestoval v máji 2008 na Slovensko, kde mal dohodnúť nákup zbraní. Namiesto s obchodníkmi sa však stretol s agentom FBI, od ktorého žiadal vojenskú techniku ako kompasy, vysielačky a prístroje na nočné videnie. Na ďalšej schôdzke tento rok v USA, chcel už Tarraf nakúpiť protilietadlové rakety, "schopné zostreliť lietadlá a helikoptéry". O mesiac neskôr zaplatil Tarraf zálohu 20 tisíc dolárov na nákup striel a automatických zbraní, ktoré plánoval prepašovať do prístavu Latakia v Sýrii. Zadržali ho vo momente, keď si minulý týždeň prišiel prezrieť tovar.

Rovnaký agent pracoval aj na prípade Asfoura, ktorému pomohol na Slovensko dostať zásielku elektroniky. Asfour mu potom zaplatil takmer 75 tisíc dolárov za autá, laptopy, mobilné telefóny a kamery s nočným videním, ktoré mali smerovať do Libanonu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu