Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Klausa chránila polícia, pri pamätníku ho vypískali

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Václava Klausa vítali na pražskej Národnej triede piskot ale aj oslavné skandovanie jeho mena. Prezident tam kládol veniec k výročiu nežnej revolúcie. Mestskí strážnici a osobní strážcovia museli Klausovi pri odchode od pamätníka uvoľňovať cestu.

Prezident vraj čakal oveľa vyhrotenejšiu situáciu. "Nepovedal by som, že to bolo ostré," uviedol neskôr v rozhovore pre Českú televíziu. Bol vraj prekvapený, že drvivá väčšina ľudí bola na jeho strane.

"To, čo sa teraz tu odohráva, je prirodzená vec demokracie," doplnil. Podľa Klausa je veľké víťazstvo, že ľudia môžu kričať na prezidenta, premiéra alebo primátora a nikto nevyťahuje obušky.

Na mieste boli sily Klausových priaznivcov a odporcov vyrovnané. Príchod prezidenta sprevádzalo ohlušujúce pískanie, demonštranti vytvorili uličku, ktorú lemovali najrôznejšie transparenty. Niektorí ľudia vykrikovali, že prezident znesväcuje pamätník a nemá tu čo robiť. Klausovi odporcovia niesli vlajky Európskej únie alebo transparenty s nápismi ako "Klaus nie je náš prezident - študenti 89", "TGM: Spojené štáty európske, VK: smrádok, ale teplúčko".

Prezidentovi stúpenci naopak hlasno skandovali heslo "Nech žije Klaus".

Klaus pri pamätníku študentskej demonštrácie položil vence s premiérom Janom Fischerom a pražským primátorom Pavlom Bémom. .
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu