Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsko vyhlásilo epidémiu novej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Podľa virologického inštitútu na univerzite vo Viedni vypukla v Rakúsku epidémia prasacej chrípky. Len v hlavnom meste zaznamenali minulý týždeň 10 800 nových ochorení.

Predpokladom vyhlásenia chrípkovej epidémie je 10 000 nových prípadov za týždeň. "Predložené údaje ukazujú začiatok chrípkovej epidémie vyvolanej novým pandemickým vírusom v Rakúsku," povedal šéf predsedníctva inštitútu Franz X. Heinz. Medzi chorými sú najmä deti do 14 rokov. Uviedla webová stránka rakúskej televíznej stanice ORF.

Podľa zdravotníkov v celom Rakúsku ochorelo na chrípku 30 000 osôb, z čoho väčšina na takzvanú prasaciu chrípku. Zdravotníci však tvrdia, že netreba vyvolávať paniku, keďže priebeh ochorenia je "mierny". Pre rýchly nárast ochorení zmenilo rakúske ministerstvo zdravotníctva zásady stratégie prístupu k prasacej chrípke, k čomu patria testy, oznamovacia povinnosť a liečba. Nové pravidlá vstupujú podľa ministra zdravotníctva Aloisa Stögera do platnosti v stredu.

Po zdravotníckom personáli sa od pondelka môže dať proti prasacej chrípke zaočkovať aj zvyšok populácie. K dispozícii je do konca novembra 1,6 milióna očkovacích dávok. Stredobodom pozornosti, podľa expertov, spornej očkovacej akcie sú rizikové skupiny, ku ktorým podľa ministerstva zdravotníctva patria tehotné ženy a osoby s chronickými ochoreniami.

V pondelok, v prvý deň vakcinácie, sa dalo zaočkovať 9000 Rakúšanov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu