Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pripravovali českí radikáli teroristický útok?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Pravicových radikálov zadržala polícia v stredu. Podozrieva ich aj z prípravy teroristického útoku v Česku. Cvičiť ich mal príslušník ozbrojených zborov. V Českej televízii to povedal policajný prezident Oldřich Martinů.

"Nebol tam nikto z polície, ale bol to profesionál z iného ozbrojeného zboru, a to je práve alarmujúce," vyhlásil. Odmietol ale povedať, či to bol niekto napríklad z armády.

Armádny výcvik radikálov spomenul v piatok aj šéf policajného Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta, keď hodnotil filmový záznam výcviku. Maskovaní muži sa na ňom učili napríklad to, ako zneškodniť protivníka s nožom alebo zbraňou.

Médiá v minulosti informovali o niekoľkých prípadoch, kedy sa vojaci vo svojom voľnom čase zúčastnili na pochodoch prívržencov krajnej pravice. Polícia po stredajších raziách v bytoch pravicových radikálov obvinila 18 ľudí. Je to vôbec prvýkrát, keď policajti podozrievali stúpencov krajnej pravice z prípravy teroristického útoku. Medzi ich možné ciele mohli patriť strategické objekty, ako sú elektrárne alebo podniky. Nakoniec kvôli tomu obvinení neboli. Šlachta nevylúčil, že sa tak stane v budúcnosti, ukáže to podľa neho ďalšie vyšetrovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu