Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Al-Kájda vyzýva Ujgurov na vojnu proti Číne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

URUMČI - Teroristická sieť al-Kájda vyzvala čínsku moslimskú menšinu Ujgurov, aby sa pripravila na svätú vojnu proti čínskej vláde. Výzvu zverejnil vysoký predstaviteľ al-Kájdy Abú Jahía al-Libí na islamistickej webovej stránke. Ujguri žijú v autonómnej oblasti Sin-ťjang na západe Číny, pričom moslimovia tento región nazývajú Východný Turkistan.

"Neexistuje iný spôsob na záchranu a ukončenie útlaku a tyranie, než pripraviť sa na džihád v mene boha a pozdvihnúť zbrane proti krutým vrahom," vyhlásil al-Libí. Moslimskú komunitu vo svete vyzval na podporu Ujgurov, pričom Čínu varoval pred rovnakou porážkou, akú utrpel Sovietsky zväz v Afganistane.

"Utrpíte takú istú porážku, ako budete na vlastnom dvore bojovať proti menšine moslimov, ktorých viera je však silnejšia," vyhlásil. Čínske úrady v reakcii na výzvu al-Kájdy posilnili v hlavnom ujgurskom meste Urumči bezpečnosť. Urumči bolo v septembri aj v júli dejiskom násilných nepokojov medzi ujgurským a čínskym obyvateľstvom. V júli pri násilnostiach zahynulo asi 200 ľudí a 1700 bolo zranených.

"To, čo sa nedávno dialo v Turkistane, nie je náhoda, je to intifáda, reakcia na desaťročia útlaku a organizovaných čistiek," povedal al-Libí, ktorého pokladajú za hlavného stratéga al-Kájdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu