Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Grécku vyhrali socialisti, premiér odchádza z vedenia strany

Bývalý minister zahraničia Jorgos Papandreu
Bývalý minister zahraničia Jorgos Papandreu (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Víťazstvom opozičných socialistov skončili nedeľné predčasné voľby v Grécku. Panhelénske socialistické hnutie po sčítaní 90 percent hlasov volilo takmer 44 percent ľudí. Naopak najhorší volebný výsledok vo svojich dejinách zaznamenala vládna Nová demokracia premiéra Kostasa Karamanlisa. Ten už oznámil odchod z čela strany.

Konzervatívna ND má podľa takmer definitívnych výsledkov 34 percent hlasov. To jej zabezpečuje 93 poslancov v tristočlennom parlamente. V tom doterajšom ich mala cez 150. Víťazná strana bývalého ministra zahraničia Jorgosa Papandreoua získa 160 mandátov a pohodlnú parlamentnú väčšinu.

Socialisti chcú s krízou bojovať stimulačným balíkom vo výške troch miliárd eur a zvyšovaním dane najbohatším ľuďom. K moci sa vracajú po piatich rokoch. Čaká ich boj s obrovským dlhom Grécka a hroziacim deficitom štátneho rozpočtu viac ako šesť percent. Krajina tiež čelí rastúcej nezamestnanosti, problémom v školstve a prílivu imigrantov. Konečné výsledky majú byť známe v priebehu dneška. K urnám v nedeľu prišlo vyše 70 percent voličov. V Grécku je volebná účasť pre občanov medzi 18 a 70 rokmi povinná, trestný postih za neúčasť sa však neuplatňuje.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu