Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kapitán armády odstupuje kvôli škandálu s knihou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KODAŇ – Dánsky admirál Tim Sloth Jörgensen rezignoval na post náčelníka dánskeho generálneho štábu. Chce obnoviť dôveru v dánsku armádu po nedávnom škandále okolo vydania knihy bývalého príslušníka elitných jednotiek. Odhalil v nej niektoré tajomstvá operácií v Afganistane a Iraku.

Dánska armáda sa márne snažila zabrániť jej vydaniu na súde. Neskôr sa ukázalo, že preklad do arabčiny vydal armádny počítačový špecialista. "Posledné udalosti očividne oslabili dôveru sveta v našu armádu," zdôvodnil Jörgensen svoj odchod.

Dánsky minister obrany Sören Gade nad tým vyjadril ľútosť. Sám minulý týždeň ponúkol rezignáciu, ak by nemal dôveru koaličných partnerov. Knihu s názvom "Lovec - vo vojne s elitou" napísal bývalý vojak Thomas Rathsack. Opisuje v nej operácie, ktorých sa v Afganistane a Iraku zúčastnil. Patril k elitnej jednotke, ktorá bola pripravovaná pre osobitné akcie v tyle nepriateľa.

Hoci Rathsack nikde neuviedol ani mená vojakov, ani miesta, ozbrojené sily označili informácie v texte za ohrozenie národnej bezpečnosti a dánskych vojakov slúžiacich v silách NATO v Afganistane. Súd však ich žiadosti o zákaz vydania knihy nevyhovel. Ešte pred jeho rozhodnutím zverejnil ukážky z nej dánsky denník Politiken.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu