Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vrtuľníková megalúpež: športovec, kameraman a barety!

Podozrivý pilot a kameraman
Podozrivý pilot a kameraman

ŠTOKHOLM - Švédska polícia vyšetruje šesť osôb, ktoré zadržala v súvislosti s vrtuľníkovou lúpežou. Medzi podozrivými sú aj mediálne známe tváre. Muž úspešný v bojových športoch a kameraman. Ten ako odborník na filmovanie z lietadiel spolupracoval so švédskou súkromnou televíznou stanicou TV4.

Podozrivých zadržali v nedeľu pri pokuse o útek z krajiny. Pri veľkej "vrtuľníkovej lúpeži" použili ukradnutú helikoptéru. Pristáli na streche objektu. Dovnútra sa potom dostali pomocou výbušnín. Policajné sledovanie pri úteku znemožnili tým, že do hangáru s policajnými vrtuľníkmi nastražili fingovanú bombu. Helikoptéru z lúpeže neskôr našli neďaleko švédskeho hlavného mesta.

Korisť páchateľov sa odhaduje v stovkách miliónov švédskych korún. Presná výška lupu však zatiaľ nebola vyčíslená. Medzi podozrivými sú športovec a kameraman. On mal byť podľa doteraz známych údajov pilotom helikoptéry, ktorá ukradnuté peniaze z miesta činu prepravila. Zadržaní sú vo veku od 20 do 38 rokov.

Bezpečnostná agentúra G4S vypísala za tipy vedúce k dolapeniu páchateľov finančnú odmenu vo výške sedem miliónov švédskych korún. Polícia však tvrdí, že k dolapeniu jej nepomohli tipy verejnosti.

Švédska tlač označila správanie polície v prvých niekoľkých desiatkach minút po ohlásení lúpeže za frašku.

Srbská polícia pred mesiacom informovala švédsku ambasádu v Belehrade o zločineckej skupine, ktorá pripravuje lúpež. Úrady na to však nereagovali a ani nekontaktovali Belehrad. Na lúpeži sa mali podieľať aj bývalí členovia srbských polovojenských jednotiek tzv. Červených baretov, ktorí bojovali počas vojny v bývalej Juhoslávii. Informoval o tom srbský minister vnútra a šéf polície Ivica Dačič.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu