Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pápež sa lúčil po česky, Klaus po taliansky

Pápež Benedikt XVI. a Václav Klaus
Pápež Benedikt XVI. a Václav Klaus

PRAHA - Pápež včera podvečer odletel po troch dňoch z Česka. Letecký špeciál s Benediktom XVI. odštartoval z ruzyňského letiska a zamieril do Ríma. S pápežom sa na letisku rozlúčili okrem iného prezident Václav Klaus a kardinál Miloslav Vlk.

Benedikt XVI. sa v záverečnom prejave po anglicky poďakoval za pohostinnosť Klausovi, dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na zabezpečení akcií a aj veriacim. Potešilo ho stretnutie s mládežou a pripomenul výrok, ktorý býva pripisovaný českému autorovi Franzovi Kafkovi: "Kto si zachová schopnosť vidieť krásu, nikdy nezostarne."

Prezident Klaus svoj prejav predniesol taliansky. Povedal, že pápežova návšteva bola mimoriadne úspešná a posilnila vzťahy Česka s Vatikánom. Vyzdvihol Benediktovu odvahu "vyjadriť názory, ktoré nie sú politicky korektné a ktorým sa vždy netlieska". Česi podľa neho budú dlhú dobu venovať pozornosť posolstvu, ktoré hlava katolíckej cirkvi priniesla.

Na letisku sa s Benediktom XVI. rozlúčili aj veriaci. S vlajkami Vatikánu nadšene tlieskali, keď pápež uzavrel svoj prejav českou vetou. Pri jeho odchode do lietadla niektorí z nich skandovali pápežove meno.

Pápež zavítal do prevažne ateistického Česka po 12 rokoch. Benedikt XVI. tu bol prvýkrát po nástupe do úradu. Návšteva bola jeho prvou tohtoročnou európskou cestou vôbec a bol to trinásta zahraničná návšteva v jeho úrade.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu