Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Nemecku vyhrala pravica, sociálni demokrati idú do opozície

Angela Merkelová
Angela Merkelová

BERLÍN – Nemecké voľby vyhrali kresťanskí demokrati kancelárky Angely Merkelovej. Konečné oficiálne výsledky nedeľňajších parlamentných volieb potvrdili debakel pre sociálnych demokratov.

Merkelovej konzervatívny blok CDU / CSU získal 33,8 percenta hlasov, čo je ale podľa AFP jeho najhorší výsledok od roku 1949. Liberáli z FDP získali 14,6 percenta hlasov, čo je naopak najviac za ich existenciu.

Sociálna demokracia SPD utŕžila bezprecedentnú porážku od druhej svetovej vojny a z vládnej koalície odíde do opozície. Volilo ju len 23 percent Nemcov, zatiaľ čo pred štyrmi rokmi to bolo 34,2 percenta.

Výsledky podľa komentárov umožňujú Merkelovej, aby sa zbavila sociálnych demokratov a vytvorila pravicovú koaličnú vládu CDU / CSU a FDP. Tento zámer vyjadrila už v predvolebnej kampani.

"Veľká koalícia bola porazená nie preto, že zle pracovala, ale pretože voliči nechceli nové obdobie vratkých kompromisov," uviedol dnes nemecký denník Bild. Komentátori miestnych listov Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung a Spiegel zdôrazňujú, že víťazstvo Merkelovej nie je vzhľadom k neuspokojivému výsledku jej strany žiadnym triumfom a že úspech FDP dá liberálom v koalícii väčší vplyv, ako by si kresťanskí demokrati želali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu