Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Chlapcovi albínovi oddelili nohy od tela, dostali trest smrti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

DÁRESALÁM - Na smrť obesením odsúdili v Tanzánii troch mužov za vraždu dieťaťa s geneticky daným svetlým sfarbením kože. Informoval o tom dnes britský spravodajský server BBC. Táto východoafrická krajina je neslávne známa rituálnymi vraždami albínov.

V posledných mesiacoch boli zadržané desiatky ľudí, pre tradične pomaly pracujúce súdnictvo ide o prvý rozsudok. Končatiny a ďalšie časti tiel albínov sa v Tanzánii predávajú šamanom, ktorí z nich vyrábajú lekváre sľubujúce bohatstvo. Podobne tomu bolo aj v prípade troch mužov, ktorí v regióne Bukomba na severe krajiny zabili 14-ročného chlapca a oddelili mu nohy od tela.

Chudobná Tanzánia, kde žije asi 17.000 albínov, v uplynulých rokoch zaznamenala nárast počtu rituálnych vrážd. Podľa odhadu BBC od marca do júla prišlo o život 25 albínov. Na súd čaká 50 podobných prípadov a v súdnej väzbe sú desiatky ľudí vrátane šamanov a sprostredkovateľov.

Genetickou chorobou, ktorá spôsobuje albinizmus, je postihnutý jeden človek z 20.000, v Tanzánii je však výskyt oveľa vyšší. Šamani tu vyrábajú lekváre aj z tiel albínov zo susedného Burundi, kde súd v júli poslal do väzenia deväť ľudí, z toho jedného na doživotie.

Vláda v Tanzánii chce rituálne zabíjanie ukončiť, podľa BBC vyšetrovania to často znemožňuje polícia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu