Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Súd obvinili troch bývalých nacistických strážcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Španielsky sudca vzniesol vo štvrtok obvinenia voči trom bývalým dozorcom v nacistických koncentračných táboroch za ich účasť na genocíde a zločinoch proti ľudskosti.

Sudca Ismael Moreno vydal medzinárodný zatykač na Josiasa Kumpfa žijúceho v Rakúsku a Johanna Lepricha a Antona Tittjunga, ktorí žijú v USA. Moreno rozhodol na základe španielskeho práva, ktoré dáva súdom v prípade vojnových zločinov a genocídy právomoci aj mimo hraníc krajiny v rámci doktríny známej ako univerzálna spravodlivosť. Sudca vyšetroval prípad od júla 2008 na žiadosť Španielov, ktorých zadržiavali v koncentračných táboroch.

Všetci traja obžalovaní boli členmi elitného útvaru SS Totenkopf a slúžili v koncentračných táboroch Mathausen v Rakúsku a Sachsenhausen v Nemecku. Sudca v rozhodnutí konštatoval, že obvinení "boli ozbrojenými strážcami na mieste, ktoré slúžilo na prenasledovanie ľudí z politických, etnických a náboženských dôvodov". Vyšetrovanie sa pôvodne týkalo aj ďalšieho dozorcu Johna Demjanjuka, ktorého však už v máji deportovali z USA do Nemecka, kde čelí súdu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu