Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Viedenčan vyberal matke penziu tri roky po jej smrti

Ilustračná foto
Ilustračná foto

VIEDEŇ – Viedenčanovi (50) sa viac ako tri roky darilo poberať dôchodok svojej zosnulej matky. Nezamestnaný muž z rakúskeho hlavného mesta tvrdil, že peniaze potreboval na živobytie. Dôchodkové poisťovňu pripravil o desaťtisíce eur.

Muž býval v byte so svojou matkou. Keď žena vo veku 88 rokov v januári 2006 zomrela, jej úmrtie dôchodkovej poisťovni zatajil a ďalej poberal jej penziu. Polícia ho zadržala minulý týždeň v byte jedného z jeho priateľov. Viedenčan sa k činu priznal. Na prípad sa prišlo vďaka bývalej matkinej kolegyni, ktorej sa celá vec nezdala a začala syna svojej zosnulej známej upodozrievať. Bližšie podrobnosti o kauze polícia neoznámila.

Rakúšan nie je prvý, kto poberal dôchodok po smrti svojho blízkeho. Rekordmanom sa zrejme stal jeden muž v Lotyšsku, ktorý si po dôchodok svojej babičky chodil ešte 18 rokov po jej smrti. Starenkini príbuzní tak pripravili lotyšský dôchodkový systém v prepočte asi o pol milióna korún. Na podvod sa prišlo v roku 2003.

Úrady si totiž všimli, že by žena mala osláviť sté narodeniny a chceli jej zagratulovať. Tri roky poberal penziu svojej zosnulej manželky aj jeden Rumun. Ostatky svojej ženy uchoval po celý čas vo svojom dome. Všetko vyšlo najavo, keď na políciu syn zosnulej nahlásil, že je jeho matka mŕtva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu