Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slováci využili chybu banky, vybrali 340 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Sever Francúzska zažil minulý týždeň nájazd niekoľkých desiatok Slovákov žijúcich v Londýne. Tí kreditnými kartami britskej banky Barclays vybrali v rôznych bankomatoch 340 tisíc eur.

Využili bezpečnostnú chybu v elektronickom systéme banky, ktorý umožňoval v cudzích bankomatoch mimo Britániu neobmedzený výber peňazí nekrytý na účte. Podobný problém zaznamenali aj banky na Slovensku.

Nadštandardný výber spustil poplach v parížskej centrále, ktorá monitoruje výbery z bankomatov. Len v centre Dunkerque v krátkom čase vybrali skoro 100 tisíc eur. Policajti si všimli aj podozrivé správanie ľudí pri viacerých bankomatoch v rôznych mestách. Hliadky sa pustili do zatýkania. V policajnej sieti napokon uviazlo 34 ľudí.

Na prekvapenie policajtov ale zadržaní mali pri sebe legálne držané karty. Takže ich z ničoho trestného nemohli obviniť a po zistení totožnosti ich prepustili. Výnimkou boli štyria muži, ktorých francúzska polícia zatkla po tom, ako ich prekvapila v luxusnom vozidle za 150.000 eur. Mali desiatky bankových kariet. Celu mohli opustiť až neskôr po zaplatení kaucie. Aj oni ale mali pravé bankové karty, ktoré im zrejme dobrovoľne odovzdali Slováci z Londýna.

Pravdepodobne s vidinou ľahko získaného bohatstva. Väčšinu nájdených peňazí polícia zabavila. Francúzske úrady teraz čakajú na vyjadrenie banky Barclays, aká jej vznikla škoda a aké prípadné kroky podnikne voči svojim klientom. Slovenská polícia na východe minulý týždeň zadržala podľa televízie Markíza niekoľko podvodníkov, ktorým sa cez bankomaty podarilo vybrať z bankových účtov približne 48 tisíc eur.

Nadmerné výbery údajne zaznamenalo viacero slovenských bánk. Kreditné karty vydané istou anglickou bankou mali byť podľa televízie Joj zaregistrované na Rómov z východného Slovenska. Tí zrejme o výberoch nič nevedeli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu