Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Obama stráca priazeň bielych Američanov

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: ČTK)

LOS ANGELES - Americký prezident Barack Obama rýchlo stráca popularitu medzi voličmi, o ktorých hlasy musel pred voľbami tvrdo bojovať - medzi bielymi Američanmi. Je to aj kvôli debate o reforme zdravotníctva.

Obamova popularita v USA klesá všeobecne, ale podľa čerstvých prieskumov ju teraz veľmi rýchlo stráca u belochov, a to aj medzi priaznivcami Demokratickej strany a medzi nezávislými, teda v skupine, ktorá prispela k zvoleniu prvého černošského prezidenta Spojených štátov.

Od prieskumov uskutočnených v apríli po 100 dňoch Obamovho vládnutia prezident u demokratov-belochov stratil 11 percent. U belochov starších ako 50 rokov a tých, ktorí sa nehlásia k žiadnej politickej strane, prišiel o deväť percent a ešte o tri percentá navyše stratil u belošiek. Podľa Neila Newhousa, ktorý sa podieľa na prieskumoch organizovaných republikánmi, sa dá Obamova strata medzi bielymi Američanmi prirovnať k voľnému pádu.

Analytici oboch hlavných politických strán pripisujú túto situáciu hlavne diskusii o zdravotníckom systéme, v ktorej sú Obamovi pripisované socialistické tendencie. Obamove preferencie vraj pôjdu hore, ak sa mu podarí na jeseň presadiť novú zdravotnú legislatívu.

Ďalší analytici sa domnievajú, že kritika prezidenta je v skutočnosti diskusiou o zásadnej úlohe vlády v ekonomike.

Nervozita spojená s Obamom by vraj mohla mať vplyv na parlamentné voľby budúci rok. Demokrati by sa v nich údajne mohli v Snemovni reprezentantov, v ktorej majú teraz prevahu 78 kresiel, prísť o 25 mandátov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu