Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Sgrenová: Američania ma chceli zabiť

Prepustenú taliansku rukojemníčku zranili vojaci USA
Prepustenú taliansku rukojemníčku zranili vojaci USA

RÍM - Američania sa ma chceli zbaviť! Takýmto vyhlásením včera šokovala oslobodená talianska novinárka Giuliana Sgrenová (57), ktorú prepustili irackí únoscovia, no vzápätí zranili americkí vojaci. Pri útoku prišiel o život taliansky agent Nicola Capilari (51), ktorý chránil Sgrenovú vlastným telom.

"Spomenula som si, čo mi hovorili únoscovia. Tvrdili, že ma prepustia, ale musím si dávať pozor, pretože ešte sú tu Američania, ktorí nechcú, aby som sa vrátila domov," napísala Sgrenová pre taliansky komunistický denník Il Manifesto, ktorý ju do Iraku vyslal. O tom, že útok amerických vojakov nebol omylom, hovoril už v sobotu po prílete do Ríma aj jej priateľ Pier Scolari. "Giuliana mala určite informácie a americká armáda nechcela, aby prežila," uviedol. Novinárka však zatiaľ neuviedla, aké tajné informácie má k dispozícii.

Stále nejasné ostávajú okolnosti Sgrenovej prepustenia. "Zrazu začali únoscovia po jednom prichádzať do mojej izby a gratulovali mi," spomína. Za jej prepustenie zaplatilo Taliansko údajne vysoké výkupné. Včerajšie vydania talianskych denníkov hovoria o sume v prepočte až 172 mil. Sk. Noviny sa pritom odvolávajú na informácie poslanca irackého parlamentu Jonadama Kanna.

Americký prezident Bush ešte v piatok zatelefonoval talianskemu premiérovi Berlusconimu. Bush sľúbil, že prípad bude riadne vyšet-rený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu