Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Irak: Už 1 500 mŕtvych Američanov!

BAGDAD - Amerika má problém. Počet vojakov, o ktorých jej armáda v Iraku navždy prišla, dosiahol hrozivých 1 500. Situáciu teda nemá ani zďaleka pod kontrolou.

Každý deň prichádzajú nové a nové správy o ďalších stratách. Na svedomí to majú čoraz častejšie útoky proti ich jednotkám. Aj preto iracká vláda predĺžila trvanie výnimočného stavu o ďalších 30 dní.

Americké ozbrojené sily informovali, že počas bezpečnostnej akcie južne od Bagdadu zahynul príslušník ich vojenského námorníctva. Tým sa zaokrúhlil počet ich mŕtvych vojakov na 1 500.

Američania vo vojne v Iraku neboli pripravení na takýto odpor. Z vojenskej stránky všetko zvládli, aj napriek kritike a špekuláciám o výsledku vojny. Saddám je zajatý, jeho synovia sú mŕtvi. Vojaci však zomierajú po útokoch teroristov a možno by sa už aj mohli a chceli stiahnuť späť do vlasti. Iracká vláda Ijáda Alláwího včera opäť predĺžila výnimočný stav. Ten zostane v platnosti na celom území krajiny s výnimkou severných oblastí obývaných Kurdmi, kde je relatívny pokoj.

Američania už takmer dva roky bojujú proti ozbrojencom. Na programe sú každodenné prestrelky, únosy cudzincov a samovražedné útoky hlavne na americké jednotky. Prvýkrát bol výnimočný stav v povojnovom Iraku vyhlásený 7. novembra 2004.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu