Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najmenej 22 ľudí zahynulo pri potopení výletnej lode!

Potápači pátrajú po nezvestných turistoch z výletnej lode
Potápači pátrajú po nezvestných turistoch z výletnej lode (Zdroj: TASR)

SKOPJE - Najmenej 22 ľudí zahynulo dnes pri potopení preplnenej výletnej lode na Ochridskom jazere v juhozápadnom Macedónsku. Väčšinu obetí tvoria postarší turisti z Bulharska. Informovala o tom macedónska televízia A1.

Podľa informácií, ktoré má k dispozícii slovenské ministerstvo zahraničných vecí, sa medzi obeťami nenachádzajú občania SR. Potvrdil to hovorca slovenskej diplomacie Peter Stano. Na palube lode bolo vyše 70 ľudí, hoci plavidlo malo povolenie len na menej než 50 osôb. Medzi cestujúcimi boli prevažne bulharskí návštevníci, ktorí smerovali k stredovekému kláštoru Sv. Nauma.

Záchranárom sa podarilo vytiahnuť z vody 53 pasažierov, niektorí z nich utrpeli zranenia. Bulharsko už vyhlásilo pondelok za deň štátneho smútku, vláda označila nešťastie za "hroznú tragédiu" pre krajinu.

Loď Ilinden postavili ešte v roku 1924 v nemeckom Regensburgu a nedávno prešla technickou kontrolou, uviedla agentúra DPA. Podľa svedkov sa výletné plavidlo asi 200 metrov od brehu náhle prelomilo na dve časti a v priebehu minúty potopilo.

Na miesto sa ako prví dostali ľudia z blízkeho kempingu, následne dorazili policajné lode s potápačským vybavením. Macedónsky minister dopravy Mile Janakievski po nehode ponúkol svoju rezignáciu z "morálnych dôvodov".

"Toto je najhoršia nehoda, aká sa kedy stala na Ochridskom jazere," uviedol policajný hovorca Stefan Dimoski pre agentúru AP. Ochridské jazero je najhlbšie na Balkáne a v Macedónsku je najpopulárnejšou turistickou destináciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu