Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

EÚ prestane počítať prípady prasacej chrípky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia už nebude zverejňovať pravidelné týždenné štatistiky o potvrdených prípadoch nakazenia človeka takzvanou prasacou chrípkou, ktorých počet v Európe presiahol 46 000.

V utorok to oznámila riaditeľka Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Zsuzsanna Jakabová. Ako uviedla pred členmi Európskeho parlamentu v Bruseli, údaje nie je možné ďalej poskytovať, keďže najviac zasiahnuté krajiny "jednoducho prestali počítať" nakazených.

Uvádzaných 104 prípadov úmrtia podľa Jakabovej predstavuje iba zlomok skutočného počtu obetí vírusu typu A (H1N1). "Musíme urobiť štúdie o presnej úmrtnosti, aby sme to uviedli na pravú mieru," povedala šéfka ECDC. Jakabová považuje šírenie prasacej chrípky za "miernu pandémiu", ktorá však nie je "neškodná". V priebehu nasledujúcich mesiacov podľa nej môže zasiahnuť až 30 percent populácie, čo vytvára nátlak na zdravotnícky sektor. Jakabová upozorňuje, že klinické testy protichrípkovej vakcíny na zdravých dospelých osobách budú dokončené najskôr koncom septembra alebo začiatkom októbra a jej schválenie sa nepredpokladá skôr ako koncom októbra. Testy na príslušníkoch rizikových skupín, ako sú deti a tehotné ženy, zatiaľ nie sú plánované, dodala.

Európska komisárka pre zdravie Androulla Vassiliouová v júli zverejnila odhad Európskej komisie, podľa ktorého bude potrebovať prednostné očkovanie proti prasacej chrípke 60 miliónov obyvateľov EÚ z najrizikovejších skupín. Podľa štatistík EK žije v EÚ okolo 500 miliónov ľudí. O podobe očkovacieho programu majú rozhodnúť ministri zdravotníctva EÚ na októbrovom stretnutí v Bruseli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu