Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Kennedyho pohrebe sa zišla celá americká elita

Pohreb Edwarda Kennedyho
Pohreb Edwarda Kennedyho

BOSTON - V sobotu sa Amerika lúči so zosnulým senátorom za Demokratickú stranu Edwardom Kennedym. Do Bostonu za týmto účelom pricestovala jeho rodina, priatelia ako aj americká elita vrátane prezidenta Baracka Obamu a troch bývalých hláv Spojených štátov.

Obama v prejave na spomienkovom obrade v bostonskej bazilike uviedol, že svet si bude populárneho senátora pamätať ako "dediča dôležitého odkazu, ochrancu tých, ktorí nikoho nemali, dušu Demokratickej strany, leva amerického Senátu a muža, ktorého meno zdobí takmer tisícku zákonov".

Na obrade sa zúčastnila tiež Kennedyho vdova Vicki, takmer 50 senátorov a 100 členov Kongresu ako aj bývalí prezidenti George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter. Prišli mnohé celebrity vrátane herca Jacka Nicholsona i osobnosti zo športovej a mediálnej oblasti. O hudobný doprovod počas omše sa okrem iných postaral Placido Domingo. Väčšina rečníkov ocenila Kennedyho ako patriota, dobrého zákonodarcu a muža, ktorému sa dostalo veľa privilégií, ale tiež krutých rán života.

Edward Kennedy zomrel v utorok vo veku 77 rokov na rakovinu. Ted, ako ho všetci volali, bol významnou osobnosť americkej ľavice a najmladším z bratov, ktorí roky ovládali politiku Spojených štátov. Prezidenta Johna F. Kennedyho zastrelili v roku 1963. Senátora Roberta Kennedyho zastrelili počas jeho prezidentskej kampane v roku 1968. Pilot Joe Kennedy zahynul počas druhej svetovej vojny. Ted Kennedy nájde svoj posledný odpočinok na národnom cintoríne v Arlingtone pri Washingtone, kde sú pochovaní aj jeho bratia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu