Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

WHO: Nová chrípka môže preťažiť zdravotníctva všetkých krajín

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Svetová zdravotnícka organizácia dnes varovala, že nová chrípka predstavuje vážne riziko pre zdravotné systémy jednotlivých krajín. Štáty by preto mali pripraviť pohotovostné miestnosti pre pacientov, uviedla agentúra AP.

Podľa nej tiež lekári zaznamenali prípady tohto ochorenia s ťažším priebehom u inak zdravých mladých ľudí, ktorí tak potrebovali nákladnú nemocničnú starostlivosť. Chrípka spôsobená vírusom H1N1 sa im dostala rovno do pľúc, kde spôsobila vážne ochorenia.

Niektoré krajiny zároveň WHO nahlásili, že nemocničné ošetrenie potrebuje až 15 percent ľudí nakazených touto novou chorobou. Na už tak preplnené zdravotníctva týchto krajín to predstavuje ďalšiu záťaž. Vyšší dopyt bol najmä po intenzívnej starostlivosti. "Chystané opatrenia musia predpokladať tento zvýšený dopyt po intenzívnej starostlivosti, ktorej oddelenie môže zaplaviť náhly nárast počtu vážnych prípadov," uviedla WHO.

WHO tiež uviedla, že v Japonsku nákaza vírusom H1N1 dosiahla stupňa epidémie. Podľa nej ide o signál, že tohtoročná chrípková sezóna začala čoskoro a bude dlhá. Situácia sa zhoršuje aj v tropických regiónoch. Naopak na južnej pologuli sa situácia vracia do normálu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu