Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Bloggera prepustili z práce, písal o Berlínskom múre

Berlínsky Múr
Berlínsky Múr (Zdroj: Jupiterimages)

HANOJ - Vietnamského spravodajcu prepustili noviny, v ktorých pracoval, pre písanie komentárov na svojom osobnom blogu o porušovaní ľudských práv v komunistickom Sovietskom zväze.

Tran Cong Khanh, šéfredaktor novín Sai Gon Tiep Thi (Saigon Marketing), v piatok oznámil, že redakcia ukončila v utorok s Ducom Huyom pracovný pomer. Okrem svojej práce ako reportér Duc prispieval na populárny blog Osin.

Khanh povedal, že Ducovo prepustenie z práce súviselo s jeho príspevkom na blogu týkajúceho sa Berlínskeho múru z čias studenej vojny, ktorý oddeľoval komunistický a západný sektor nemeckého mesta, a ktoré Duc nazval "múrom hanby". V článku obviňoval Sovietsky zväz, bývalého komunistického spojenca Vietnamu, z toho, že vo východnej Európe zaviedol "režim, ktorý zbavil ľudí základných práv". "Neviem, či písal aj o ďalších citlivých veciach," uviedol šéfredaktor Khanh. Duc to v telefonickom rozhovore poprel. Ešte v stredajšom príspevku potvrdil, že "už nie je reportérom Sai Gon Tiep Thi", novín, v ktorých pracoval takmer štyri roky.

Po skončení vietnamskej vojny v roku 1975 sa Sovietsky zväz stal hlavným patrónom Vietnamu až do pádu sovietskeho režimu zväzu v roku 1991. Tak ako všetky médiá vo Vietname, aj všetky noviny sú prepojené so štátom. Ale podľa Duca aj napriek tomu tlač "musí byť miestom na sprostredkovanie poctivých článkov, analýz a kritiky... článkov, o ktorých novinári veria, že poslúžia spoločnosti". V iných príspevkoch Duc, skúsený novinár a bývalý vojak, kritizoval reakciu vlády na hlavné problémy spoločnosti vrátane korupcie, vzťahov s Čínou a zaobchádzania s médiami.

Americký veľvyslanec v krajine Michael Michalak tento týždeň pre novinárov uviedol, že ho stále znepokojuje stav ochrany ľudských práv vo Vietname ako aj snahy obmedzovať médiá a "kriminalizovať slobodu prejavu".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu