Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Američania vraj už nechcú radar v Česku a Poľsku

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: ČTK)

VARŠAVA - Obamova vláda sa vraj už vzdala plánov na protiraketový štít u našich susedov. S odvolaním sa na rôzne zdroje vo Washingtone to tvrdí poľský denník Gazeta Wyborcza.

"Signály vyslané generálmi v Pentagone sú absolútne jasné - americká vláda v prípade protiraketovej obrany hľadá iné riešenie, ako by boli základne v Poľsku a v Českej republike," cituje list lobistu Rikiho Ellison, ktorý je zástanca štítu.

Aj minulý týždeň na konferencii expertov na obranu sa generáli ani raz nezmienili o plánoch týkajúcich sa Poľska a Česka. Už niekoľko týždňov vláda testuje reakciu Kongresu na odstúpenie od plánov na inštaláciu protiraketového štítu.

V roku 2008 sa Varšava a Washington dohodli, že do roku 2013 bude v Poľsku rozmiestnených 10 antirakiet proti balistickým strelám dlhého doletu, ktoré budú kryté výkonným radarom v Česku. Proti tomuto projektu globálnej obrany vždy tvrdo vystupovalo Rusko.

Obamova vláda sa zaviazala, že projekt protiraketového štítu opätovne preskúma. S návrhom na štít prišiel predchádzajúci prezident George Bush, aby čelil hrozbám z krajín, ako je Irán. Moskva to vidí ako útok na vlastnú bezpečnosť. Podľa Gazety Wyborcze si Obamova vláda chce skôr inštalovať protirakety na lodiach a na základniach v Izraeli a v Turecku, možno skôr niekde na Balkáne ako v Poľsku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu