Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Zraz extrémistov v ČR sa skončil bez zásahu

NOVÝ KNÍN - Pod záštitou krajne pravicovej Robotníckej strany (RS) sa v sobotu v areály letného kina v českom Novom Kníne uskutočnilo stretnutie približne 200 prívržencov extrémizmu.

Akciu v stredočeskom okrese Příbram zorganizoval Jiří Bárta, priaznivec zakázaného neonacistického hnutia Národného odporu a člen RS. Stretnutie malo názov "Deň slobody 2" a na internete ho organizátori označili ako politický protest. Vedeniu mesta ho ale pri ohlasovaní jeho organizátori predstavili ako charitatívne podujatie zamerané na pomoc obetiam povodní pod názvom "Povodne 2009". Extrémisti miesto konania celej akcie na internete do poslednej chvíle utajovali. Na mieste dohliadala polícia. Do areálu, kde sa stretnutie spojené s koncertmi kapiel z Česka a zahraničia konalo, mali pracovníci médií vstup zakázaný.

Prevádzkarka letného kina Marta Lišková potvrdila, že v kine nahlásili kultúrny festival, ktorého výťažok má ísť na povodne. Priestor prenajali od 5 hodiny popoludní za symbolickú jednu českú korunu. Extrémisti do poslednej chvíle miesto konania akcie tajili a lokalitu uviedli až v sobotu ráno prostredníctvom mobilných telefónov, pričom čísla zverejnili na internetových stránkach. Podujatie zorganizovali v utajení v obave pred možným zásahom úradov.

Stretnutie sa konalo dva dni pred výročím smrti nacistického politika a blízkeho spolupracovníka Adolfa Hitlera Rudolfa Hesseho. Ten zomrel za dodnes nevyjasnených okolností 17. augusta 1987.

Informoval o tom český spravodajský server iDNES.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu