Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ulúpili šperky za 46 miliónov!

Lúpež v klenotníctve Graff Diamonds. Zobraziť galériu (3)
Lúpež v klenotníctve Graff Diamonds.

LONDÝN - Londýnska polícia pátra po dvojici elegantne oblečených mužov, ktorí majú na svedomí druhú najväčšiu lúpež v histórii britskej kriminalistiky: šperky za 46 miliónov!

K lúpeži v hollywoodskom štýle došlo v klenotníctve Graff Diamonds v londýnskej štvrti Mayfair. Dvojica vošla do klenotníctva, kde ohrozovala zamestnancov pištoľami. So 43 ulúpenými šperkami za desiatky miliónov a jednou rukojemníčkou chceli nepozorovane uniknúť, keď sa v ich pláne objavil prvý problém.

Na chodníku pred klenotníctvom sa jeden z mužov snažil krikom upozorniť na lúpež, na čo páchatelia na úteku reagovali streľbou, nikoho však nezranili. Práve tento moment sa podarilo zachytiť náhodnému okoloidúcemu na mobil. Pri úteku na modrom BMW sa po niekoľkých sekundách jazdy páchatelia zrazili s taxíkom, v ďalšom pripravenom vozidle sa im podarilo uniknúť. Polícia ich označila za mimoriadne nebezpečných, ktorí mali pravdepodobne dvoch ďalších komplicov, ktorí im mali pomáhať pri úteku. Našla aj výkonný motocykel, ktorý im zrejme mal slúžiť na rýchly odvoz ulúpených klenotov.

Detektívi predpokladajú, že páchatelia sú stále v Londýne. Podľa svedkov hovorili typickým londýnskym akcentom. Policajti teraz prezerajú stovky hodín záznamov z kamier, ktoré mohli zachytiť lupičov. Snažia sa zrekonštruovať trasu, po ktorej s druhým najvyšším úlovkom v histórii britskej kriminalistiky unikli.

Lupiči si údajne najali maskéra, ktorý im vytvoril na tvárach masky podobné tým z filmu Mission Impossible. Dvojica si najala 29-ročného profesionála, ktorý sa domnieval, že bude účinkovať v hudobnom videoklipe. Na úplné pretvorenie ich identity použil podľa britských novín The Sun tekutý latex. Lupičom zmenil aj farbu vlasov a odtieň pokožky. Za štvorhodinovú prácu dostal 450 libier (520 eur).

V súvislosti s lúpežou polícia už zadržala jedného podozrivého muža, ktorý pravdepodobne spolupracoval s lupičmi pri príprave lúpeže. Po výsluchu ho však prepustili na kauciu. Totožnosť muža ani výšku kaucie, ktorú musel zaplatiť, neoznámili. Muža zatkli už v pondelok, podľa Scotland Yardu však o tom však z operačných dôvodov informovali s oneskorením.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu