Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Británia a Austrália stiahli z Iraku posledných vojakov

(Zdroj: SITA)

BAGDAD- Veľká Británia a Austrália v piatok oznámili, že v Iraku už nemajú žiadnych vojakov. Stiahnutie posledných vojakov dislokovaných v krajine do 31. júla obom krajinám prikazujú zmluvy s irackou vládou.

Ako v piatok informovalo britské veľvyslanectvo v Bagdade, Londýn túto povinnosť splnil už s predstihom. Poslední vojaci ešte zostávajú v Kuvajte. S rozhodnutím, čo s nimi bude ďalej, sa čaká na najbližšie zasadnutie irackého parlamentu, ktoré bude až v septembri.

Posledných vojakov stiahla z Iraku tento týždeň aj Austrália. V piatok to v Canberre oznámil veliteľ austrálskej armády pre Blízky východ generálmajor Mark Kelly. Posledných 12 vojakov, ktorí v Iraku pôsobili v rámci amerických jednotiek, podľa Kellyho stiahla Austrália už v utorok. Od augusta môžu v Iraku pôsobiť už len príslušníci austrálskych bezpečnostných síl zodpovední za ochranu austrálskeho veľvyslanectva a austrálskych diplomatov.

Británia bola krajinou s druhým najväčším počtom vojakov v Iraku hneď po Spojených štátoch - počas najtuhších bojov proti režimu Saddáma Husajna v marci a apríli 2003 mala v krajine až 46 000 vojakov. Neskôr britská armáda ovládala južnú časť Iraku. V posledných týždňoch sa už Briti sústreďovali takmer výlučne na výcvik irackých bezpečnostných síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu