Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Z Viktora Juščenka prezident aj ataman

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko
Ukrajinský prezident Viktor Juščenko

KYJEV - Reformátor Viktor Juščenko sa včera po niekoľkomesačnom tvrdom boji o post hlavy štátu konečne tejto funkcie aj oficiálne ujal. Po tom, čo zložil v parlamente prísahu, sa stal tretím prezidentom Ukrajiny v jej postsovietskom období. Slávnostný akt ukončil najvážnejšiu politickú krízu v krajine od vyhlásenia nezávislosti v roku 1991.

"Sľubujem, že budem hájiť zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny, pracovať pre blaho svojej vlasti a ukrajinského ľudu, chrániť práva a slobody občanov," povedal Juščenko okrem iného počas prísahy s rukou položenou na ukrajinskej ústave a na Biblii zo 16. storočia.

Inaugurácia hrdinu "oranžovej revolúcie" sa konala v Kyjeve za účasti viac než 60 zahraničných delegácií. Nechýbali medzi nimi ani odchádzajúci americký minister zahraničia Colin Powel či slovenský prezident Ivan Gašparovič. Po prísahe začala časť poslancov skandovať Juščenkovo meno spôsobom, akým sa nieslo Kyjevom pri protestných demonštráciách. Druhá časť sa pripojila len chladným potleskom, čím dala na-javo, že v krajine stále panuje politické napätie.

Juščenko sa však počas víkendu ujal ešte jednej funkcie. Ukrajinskí kozáci ho vyhlásili za svojho atamana a odovzdali mu symbol jeho moci - žezlo, zvané aj bulava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu