Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Malorku uzavreli, podozrenie padá na ETA

Výbuch v stredisku Palma Nova.
Výbuch v stredisku Palma Nova.

PALMA DE MALLORCA - Po štvrtkovom výbuchu, ktorý v stredisku Palma Nova na španielskom ostrove Malorka usmrtil dvoch policajných dôstojníkov, pristúpili tamojšie úrady k uzavretiu všetkých tamojších prístavov a letiska. Chcú tak zabrániť teroristom v ich možnom úteku.

Prostredníctvom oficiálneho vyhlásenia o tom informovala hovorkyňa malorskej regionálnej vlády. Explózia, ktorú spôsobila nálož pripevnená na policajnom vozidle, usmrtila dvoch príslušníkov polovojenskej Občianskej stráže a ďalší ľudia utrpeli zranenia.

Podozrenie podľa španielskych médií padá jednoznačne na organizáciu Baskicko a jeho sloboda (ETA), ktorá v piatok oslávi 50. výročie svojho založenia. ETA údajne nesie zodpovednosť aj za podobný čin zo stredy, kedy výbuch nálože uloženej v aute v severošpanielskom meste Burgos spôsobil zranenia približne 60 ľudom. Európska únia v súvislosti s štvrtkovými udalosťami na Malorke vyjadrila tamojšej vláde a obyvateľom ostrova solidaritu a čin označila za "barbarský".

ETA vznikla v roku 1959 na marxisticko-leninistických základoch. Stalo sa tak v čase, keď Španielsku vládol pravicový diktátor Francisco Franco, ktorého vláda upierala práva baskickej menšine. Cieľom už 40 rokov trvajúcej násilnej kampane ETA je vytvorenie nezávislého štátu na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Prvú vraždu organizácia vykonala v auguste 1968, keď jej členovia zastrelili policajta. Odvtedy v krajine pripravila o život 825 ľudí. Európska únia a Spojené štáty ju považujú za teroristickú organizáciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu