Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Karel Gott mal sexuálnu úchylku, tvrdí spis ŠtB

Karel Gott
Karel Gott (Zdroj: SITA)

PRAHA - Karel Gott mal mať podľa bývalej Štátnej bezpečnosti bližšie neurčenú sexuálnu úchylku, ktorá mohla byť v niektorých prípadoch aj trestná. Napísal dnes server Aktuálně.cz.

Podľa serveru sa o tom píše v spise, ktorý komunistická ŠtB na speváka viedla. Spis sa odvoláva na výpoveď psychiatra Zdeňka Dytrycha. Server uvádza, že túto veľmi diskrétnu informáciu mohla ŠtB neskôr proti spevákovi použiť.

„Išlo a azda aj ide o sexuálnu úchylku u Karla Gotta,“ uvádza sa v psychiatrom podpísanej výpovedi z 11. augusta 1971. „V niektorých prípadoch aj z hľadiska trestného,“ dodáva lekár. Komunistická tajná polícia túto informáciu zaradila do spisov v roku 1971. Vedy spevák podľa ŠtB „bez povolenia pobýval v zahraničí" a to vo vtedajšom západnom Nemecku.

Karel Gott potvrdil Aktuálně.cz, že sa s doktorom Dytrychom poznal ako jeho pacient, keď pracoval v ČKD. Podľa Gotta mu psychiatrova diagnóza pomohla dostať sa z továrne na umeleckú dráhu. „Radil som sa s ním o niektorých veciach, skôr osobných,“ povedal spevák Aktuálně.cz. „Pomohol mi diagnózou dostať sa z fabriky, čo v tých časoch nebolo jednoduché,“ dodal.

Včera server informoval aj o tom, že Karel Gott údajne žiadal v liste generálneho tajomníka ÚV KSČ Gustáva Husáka o zhovievavosť po návrate zo svojej niekoľkomesačnej emigrácie vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike. Gott sa v roku 1971 spoločne so svojimi spolupracovníkmi, bratmi Jiřím a Ladislavom Štaidlovcami, odmietol vrátiť z turné po vtedajšom západnom Nemecku.

„Aj napriek tomu, že som sa v roku 1969 a 1970 postavil so všetkými svojimi spolupracovníkmi do radov tých, ktorí si úprimne želali normalizáciu občianskeho a kultúrneho života v našej krajine, a tento postoj som vyjadroval aj činmi, stretával som sa doma na každom kroku s neprekonateľnými prekážkami“, vysvetľuje Gott v liste z Hamburgu s dátumom 21. júl 1971 dôvody, prečo sa rozhodol zostať v Nemecku. V liste ďalej konkretizuje zákazy a cenzúrne zásahy a dodáva: „Inštitúcie, ktoré sme potrebovali na svoju činnosť, navodili atmosféru, v ktorej nebolo možné čokoľvek krásne vytvoriť.“

Spevák a jeho vtedajší dvorní autori bratia Štaidlovci sa v liste vyjadrili, že ich hudba a texty neboli politicky angažované a sú ochotní vrátiť sa do vlasti, ak sa skončia cenzúrne zásahy. „Chceme sa vrátiť pred naše publikum, v prípade, že sa presvedčíme, že zásahy, o ktorých v liste hovorím, boli iba súčasťou zložitého konsolidačného procesu.“

Gott na záver listu žiada o zhovievavosť úrady, keď sa spolu so spolupracovníkmi vráti do vtedajšieho Československa. pokračuje. „ Pevne verím, že ako ja, tak aj moji autori nájdeme vo vašej osobe a vašej múdrosti porozumenie pre našu zložitú situáciu, ktorá rozhodne nie je vôbec ľahká.“ Karel Gott zatiaľ podľa serveru Aktuálně.cz priamo nepotvrdil autentickosť listu. „Možné je, že som sa pripodpísal. To možné je. Ale prečo by som Husáka žiadal o pomoc? To nedáva zmysel,“ uviedol v rozhovore.

Gott ďalej tvrdí, že to bol naopak Husák, kto vyzval hudobníkov na návrat. „Husák nás vyzval. Nie listom, ale cez obchodnú misiu vo Frankfurte. ... Tam si nás pozvali a povedali nám, že je tu od najvyššieho šéfa taká ponuka, že dohadovať sa cez telefóny a listy nie dobré. Tak že nám zaručuje, že sa to vysvetlí a že nebudú žiadne perzekúcie, že nám nikto neublíži,“ uviedol Gott pre Aktuálně.cz.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu