Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poddaní rómskeho kráľa sa opäť túlajú po Prahe

PRAHA - Desiatky rumunských Rómov, ktorí prišli podporiť ich princa (17) ležiaceho v kóme v pražskej nemocnici, odišli z kempingu. Peniaze zo zbierky sa minuli, sami platiť nechceli.

Zbierky pre nich urobili českí aktivisti. Mestská časť Praha 3 nasťahovala väčšinu Rómov do kempu Pražačka, aby predišla možným výtržnostiam pred vinohradskou nemocnicou. Cudzinci si totiž pôvodne postavili v parku pri nemocnici stanové mestečko. Rómovia nenechali v kempingu žiadne dlhy. Syn jedného z rómskych kráľov leží v nemocnici na Vinohradoch napojený na dýchacie prístroje a umelú ľadvinu. V sobotu sa pri kúpaní v zatopenom kameňolome skoro utopil.

Hovorca mestskej polície oznámil, že Rómovia sú v okolí počernického rybníka v Prahe. Kam sa chystajú, nevie. Policajti podľa neho situáciu sledujú, problémy zatiaľ nezaznamenali. Informáciu ministra pre ľudské práva a národnostné menšiny Michaela Kocába si vypočula aj vláda. Jej premiér Jan Fischer povedal, že kabinet sa situáciou rumunských Rómov zaoberať nebude.

Mladíkov otec Robinson Dimofte vládne v Rumunsku 1500 Rómom a s rodinou cestoval do Berlína na rómsku konferencii. Chlapec je jeho najmladším synom. Podľa tradície prechádza titul kráľa v rumunskom okrese Vilcea práve na najmladšieho syna, preto je osud chlapca pre Rómov tak dôležitý.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu