Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Búrky v ČR: mŕtva žena, nezvestný a ťažko zranení

PRAHA - Silná búrka, ktorá sa včera prehnala v Česku, si vyžiadala jednu obeť, nezvestného a mnoho ťažko zranených. Nejazdili vlaky, lebo na trate a cesty popadali stromy. Na severe krajiny vyhlásili energetici kalamitný stav.

Najtragickejšie následky mala búrka v Hrádku nad Nisou na Liberecku. V parku na dôchodkyňu (†75) spadli silné konáre a zabili ju. V Stvolínkach na Českolipsku zrútený strom ťažko zranil chlapca. Silný vietor vyvrátil strom aj v Hořiciach na Jičínsku. Spadol na detský kočiarik. Ročné dieťa previezli do nemocnice, matka vyviazla bez zranení.

Ďalší zranený je z kempu Líščia farma na Trutnovsku. Víchrica tam vyvrátila veľké množstvo stromov, ktoré popadali na stany a autá. V Harrachove zasiahol plechový reklamný pútač do hlavy ženu, ktorá skončila v nemocnici. Nie je ale v ohrození života.

V Bradkoviciach na Kladensku blesk udrel do prístrešku na zastávke a zranil dvoch chlapcov, ktorí sa tam schovávali. Jeden z nich (13) utrpel popáleniny na hrudníku, o rok starší chlapec prestal po úderu blesku počuť. V Březoviciach na Mladoboleslavsku utrpel vážny úraz hlavy človek, na ktorého spadol strom. Na Slapskej priehrade sa prevrátila loďka s piatimi ľuďmi. Záchranári ošetrili štyroch z nich, jeden člen posádky je ale nezvestný.

Po búrke sú už dnes všetky železničné trate v Čechách prejazdné. V niektorých miestach vlaky ale jazdia len po jednej koľaji, a tak naberajú aj hodinové meškania. Tisíce cestujúcich strávili kvôli zablokovaným tratiam veľkú časť noci v staničných halách a stojacich vlakoch. Ešte ráno mal napríklad rýchlik Excelsior z Chebu do Košíc meškanie takmer tri hodiny.

Najhoršia situácia bola na veľmi vyťaženej trati Kolín – Praha. Tam sa zastavilo vyše 30 vlakov vrátane Pendolina. Energetici museli najskôr odstrániť popadané drôty vysokého napätia. Vlaky však po tejto frekventovanej trase stále jazdia len po jednej koľaji, preto naberajú meškanie. Z Pendolina museli v Kolíne vystúpiť cestujúci a presadnúť do iného vlaku. Priamo pred rýchlovlak totiž sfúkal víchor staničný vozík na prepravu nákladu.

Energetická spoločnosť ČEZ vyhlásila vo viacerých okresoch hlavne na severe Čiech kalamitný stav. Búrky a vietor spôsobili dlhé výpadky elektriny, lebo popadané stromy pretrhli na mnohých miestach vedenie. Pracovníci spoločnosti na odstraňovaní porúch vedenia doteraz pracujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu