Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na vesmírnej stanici sa rozbil záchod

ISS
ISS (Zdroj: TASR)

HOUSTON - Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) musia opravovať rozbitú toaletu. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude záchod za 19 miliónov dolárov funkčný.

Záchod sa rozbil uprostred náročnej operácie, kedy dve skupiny astronautov pomocou robotických paží prenášali plošinu s náhradnými batériami a ďalšími súčiastkami z nákladného priestoru raketoplánu k ISS. Ako napísala agentúra AP, do tej doby musí rekordná až 13 členná posádka využívať druhé staničné WC v ruskej časti orbitálneho komplexu alebo chodiť na záchod do raketoplánu Endeavour, ktorý pri ISS od piatku kotví.

Oprava toalety padla na Belgičana Franka De Winneho a jeho amerického kolegu Michaela Barratta. Tí si nasadili ochranné okuliare, rukavice a obličajové masky. Pod dohľadom pozemnej kontroly začali zariadenie, ktoré ešte včera večer normálne fungovalo, rozoberať. Servisné práce majú pokračovať aj dnes.

Komplikácie s toaletou riešia odborníci v Moskve a Houstone. Podľa AP sa zrejme zahltilo triediace zariadenie pumpy. Zatiaľ na tejto pokazenej ruskej toalete, ktorú tam vlani priviezol raketoplán Endeavour, visí tabuľka „Mimo prevádzky“.

Technické problémy mal minulý rok aj pôvodný, tiež ruský záchod, ktorý bol v tom čase jediným WC na stanici. Pokazenú pumpu odsávajúcu moč sa astronautom podarilo vymeniť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu