Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kaczynski tvrdí, že podpíše Lisabon hneď po Íroch

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski

VARŠAVA - Poľský prezident Lech Kaczynski v pondelok povedal, že hneď, ako Íri schvália Lisabonskú zmluvu, ju podpíše aj on.

"V ten deň, ako naši írski priatelia zverejnia oficiálne výsledky, zmluvu podpíšem," povedal Kaczynski vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým prezidentom Horstom Köhlerom, ktorý je v Poľsku na návšteve.

Nemecko patrí k štyrom európskym krajinám, ktoré ešte neukončili ratifikačný proces. Česko, Poľsko a Nemecko čakajú na podpis prezidenta a Írsko musí zopakovať referendum o Lisabonskej zmluve, pretože v prvom referende ju už Íri odmietli.

"Viackrát som už povedal, že Poľsko nebude prekážkou toho, aby zmluva vošla do platnosti," povedal poľský prezident. Nemecký prezident Köhler uviedol, že zmluvu podpíše, keď sa ukončí debata v nemeckom Bundestagu (dolná komora parlamentu), presný dátum však neuviedol.

Nemecký Ústavný súd v júni rozhodol, že na to, aby mohla Lisabonská zmluva v Nemecku platiť, musí Bundestag prijať zákon, ktorý zaručí právomoci národného parlamentu. Český prezident Václav Klaus tvrdí, že zmluvu podpíše až potom, ako ju v opakovanom referende schvália Íri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu