Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lokalizovali čiernu skrinku havarovaného airbusu!

Francúzska loď Nivose sa dnes zapojí do pátracej operácie Zobraziť galériu (7)
Francúzska loď Nivose sa dnes zapojí do pátracej operácie

MORONI - Záchranári lokalizovali jednu z čiernych skriniek havarovaného airbusu jemenskej leteckej spoločnosti Yemenia.

V stredu o tom informovala francúzska vláda. Signál zachytili v utorok a operácia s cieľom vyloviť nahrávacie zariadenie sa začala podľa oficiálnych zdrojov v stredu. K miestu vyplávalo francúzske plavidlo. "Signál čiernej skrinky lokalizovali včera (utorok) o 16:30 miestneho času (14:30 SELČ) približne 40 kilometrov od najväčšieho ostrova Grande Comore," uviedol francúzsky štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničia zodpovedný za spoluprácu s frankofónnymi krajinami Alain Joyandet.

Záchranárom sa v utorok podarilo vyloviť z vôd Indického oceánu 14-ročné dievča, ktoré je podľa posledných informácií jediným živým človekom zo všetkých 153 cestujúcich havarovaného airbusu. Médiá predtým hovorili o zachránenom 5-ročnom chlapčekovi, ktorého vytiahli z oceánu približne 15 kilometrov od pobrežia, tieto informácie sa však nepotvrdili. Dievča sa momentálne nachádza v nemocnici v jemenskej metropole Moroni a jej stav podľa lekárov "nie je znepokojivý". Na palube lietadla sa nachádzali predovšetkým Komorčania a Francúzi, príčina nehody doteraz nie je známa.

Jeden zo záchranárov uviedol pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1, ako našiel dievča plávať medzi troskami lietadla a mŕtvymi telami. "Skúšali sme jej hodiť plavák, nemohla ho chytiť, musel som tam skočiť a vytiahnuť ju. Stále sa len trasie a trasie. Zabalili sme ju do 4 plachiet, dali sme jej teplú vodu s cukrom, pýtali sme sa jej na meno a dedinu, odkiaľ je. Okamžite ju vezieme do nemocnice," popisoval záchranár operáciu takmer v priamom prenose.

Rybári pozdĺž pobrežia objavujú trosky havarovaného Airbusu A310, batožinu a iné osobné predmety cestujúcich. Na najväčší z troch ostrovov sa sústredili záchranné tímy a pomáhajú prehľadávať pobrežie. Lietadlo stratilo kontakt s riadiacou vežou tesne pred pristávaním približne o 23:00 GMT (1:00 SELČ) pre zlé počasie. Vláda zriadila pre príbuzných obetí núdzovú telefónnu linku. Štátny rozhlas prerušil pravidelný program a vysiela predčítavanie veršov z Koránu.

Do pátrania sa zapojili komorské, madagaskarské a francúzske lode a lietadlá. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy požiadal armádu, aby pri pátraní po cestujúcich podnikla všetko, čo bude v jej silách. Medzi cestujúcimi bolo 66 Francúzov, Kanaďania, Komorčania, Etiópčania, obyvatelia Indonézie, Maroka, Palestíny, Filipín a Jemenu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu