Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V airbuse našli Francúzi viacero porúch

(Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Leteckí inšpektori našli v roku 2007 počas kontroly lietadla, ktoré sa v utorok zrútilo nad Indickým oceánom, "viacero porúch". V utorok o tom informoval francúzsky minister dopravy Dominique Bussereau.

Pre francúzsku televíznu stanicu i-Tele tiež uviedol, že Airbus A310 preskúmavala francúzska agentúra pre civilné letectvo DGAC. Európska únia podľa neho leteckú spoločnosť Yemenia "prešetrovala", nezaradila ju však na tzv. čiernu listinu.

Príčinou havárie lietadla typu Airbus, ktoré sa zrútilo do Indického oceánu v utorok nadránom, mohlo byť aj zlé počasie. Britská televízna stanica BBC informovala, že Airbus A 310 pravdepodobne pristával za nepriaznivých poveternostných podmienok. Nad Indickým oceánom vtedy zúrila víchrica a na hladine mora boli "vysoké vlny".

Jemenské letecké úrady v utorok potvrdili, že v Indickom oceáne našli záchranári najmenej jedného človeka, ktorý nešťastie prežil a odhalili niekoľko tiel, ktoré pravdepodobne patria pasažierom zrúteného airbusu. "Telá plávali na hladine a asi 16 až 17 námorných míľ od Moroni sme zaznamenali aj palivovú škvrnu," povedal reportérom zástupca úradov Muhammad Abdul Kadír. Zdroj z prostredia jemenskej vlády medzitým uviedol, že záchranárom sa s pomocou menšieho prieskumného lietadla už podarilo objaviť aj vrak havarovaného stroja.

Stroj typu Airbus 310-300 patriaci spoločnosti Yemenia vyštartoval z jemenskej metropoly Saná a pristáť mal v Moroni, hlavnom meste ostrovného štátu Komory nachádzajúcom sa približne 300 kilometrov severozápadne od Madagaskaru. K tragédii došlo iba krátko pred tým, ako malo lietadlo dosadnúť v Moroni. Ide o podobný typ stroja, aký sa pred viac ako mesiacom zrútil do Atlantického oceánu. Lietadlo letelo z Paríža s medzipristátím v jemenskej metropole Saná a pristáť malo na Komorách. Stroj však v momente, keď sa nachádzal nad oceánom, zmizol z radarov. "Yemenia s ľútosťou oznamuje, že jej lietadlo letu číslo No IY626 na ceste zo Saná do Moroni so 142 pasažiermi a 11 členmi posádky Airbusu 310-300 je nezvestné," uvádza spoločnosť na svojej internetovej stránke. Podľa agentúry AFP boli medzi pasažiermi väčšinou Francúzi a Komorčania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu