Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Hasiči zachránili pri záplavách 175 ľudí

PRAHA – Za posledných päť dní pri záplavách v Čechách a na Morave zachránili hasiči 175 ľudí. S pomocou polície a úradov evakuovali ďalších 867 občanov.

Záplavy od polovice minulého týždňa postihli Moravskosliezsky, Olomoucký, Zlínsky, Juhočeský, Královohradecký a Plzenský kraj. Vyžiadali si 13 obetí. Medzi nimi bol aj dobrovoľný hasič z obce Vlčice na Jesenícku.

Hasiči na záchranu a evakuáciu pritom museli používať len člny, lana na brodenie a ťažkú mobilnú techniku. Vrtuľníky nemohli pre zlé počasie vzlietnuť. Celkom zasahovalo 31 jednotiek hasičského záchranného zboru a 122 jednotiek dobrovoľných hasičov. Konkrétne to bolo 620 profesionálov a 1511 dobrovoľných hasičov. Na pomoc im prišlo 605 vojakov.

Po tom, ako opadla povodňová vlna, hasiči spolu s vojakmi v postihnutých oblastiach čerpali vodu, budovali a spevňovali hrádze, odstraňovali popadané stromy a ďalšie naplaveniny z riek, nádrží a komunikácií a zabezpečovali demoláciu zničených objektov. Postihnutých núdzovo zásobovali potravinami a vysúšačmi. Na Moravu ich hasiči poslali 1170 kusov.

Pomoc ponúkli Slovensko, Švajčiarsko, Poľsko, Maďarsko, Francúzsko a Rusko. „Vo všetkých prípadoch sme pomoc s poďakovaním odmietli, pretože sily a prostriedky ČR na likvidáciu stačia," informovala hovorkyňa. Doplnila, že odo dnes bude v postihnutých oblastiach na odstraňovaní následkov záplav naďalej pracovať 60 požiarnych jednotiek denne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu