Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Farmár týral prasce, dostal 10 mesiacov

(Zdroj: Jupiterimages)

JIHLAVA - Za týranie prasiat v Brzkove na Jihlavsku dnes odsúdili na 10 mesiacov majiteľa farmy Františka Jekla (38). V prasačinci našli pred rokom 237 zdochlín a ďalších 115 prasiat, ktoré medzi nimi živorili.

Farmár na súdne pojednávanie bez ospravedlnenia neprišiel. Na neúnosné podmienky v chove veterinárov upozornil anonymný telefonát. Pri prvej prehliadke v júli minulého roka nemali prasce vodu, ani krmivo. V stajni bola skoro tma. Okná boli zatrené farbou. Na stenách sa množila pleseň. Výkaly nikto neodstraňoval. Nefungovala ventilácia.

„Boli tam prasce živé, mŕtve, rozhryzené, zhnité," popísal návštevu prasačníka veterinár František Mátl. Vyhladnuté zvieratá, ktoré sa mohli ešte pohybovať, požierali zdochliny. Podľa jeho odhadu mohla táto situácia v chove trvať aj 6 týždňov.

Pitva zvierat nedokázala žiadnu nákazu. Hlavnou príčinou úhynu bolo vyhladnutie zvierat. Zodpovedajú tomu aj záznamy o kúpe krmív. Farmár ich naposledy odobral 21. apríla minulého roka. Zabiť museli aj zvieratá, ktoré hrôzu prežili. Podľa veterinárov nemalo zmysel ďalej ich vykrmovať, a to aj kvôli dokázanému kanibalizmu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu