Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Polícia zatkla 600 skorumpovaných úradníkov

MEXIKO - Mexická polícia zadržala od decembra 2006 pre podozrenie z prepojenia na organizovaný zločin takmer 600 sčasti vysokopostavených úradníkov, informovala generálna prokuratúra.

Od nástupu prezidenta Felipeho Calderóna do funkcie z týchto dôvodov začali vyšetrovať 573 štátnych zamestnancov vrátane vládnych predstaviteľov. Väčšina z nich mala spolupracovať s drogovými kartelmi.

Viac ako polovica podozrivých boli obecní a mestskí úradníci, 155 boli členmi regionálnych vlád a v 45 prípadoch šlo dokonca o zástupcov federálnej vlády, uviedla prokuratúra. Koľko z nich sa podarilo odsúdiť, nie je známe. Polícia naposledy pre prepojenie na kriminálne živly vo štvrtok zatkla 27 podozrivých štátnych predstaviteľov. Medzi nim sú 10 starostovia, jeden sudca, dvaja policajti a 14 vysokých i stredne postavených úradníkov.

Kriminalite v Mexiku dominuje korupcia a obchod s drogami. Od decembra 2006 rozmiestnil mexický prezident Felipe Calderón v krajine okolo 36 tisíc vojakov, ktorých úlohou je udržiavať poriadok a očistiť Mexiko od drogových gangov. Predovšetkým na hraniciach so Spojenými štátmi bojujú kartely všetkými dostupnými prostriedkami o kontrolu nad lukratívnym obchodom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu