Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Island začal rokovať o vstupe do EÚ

REYKJAVIK - Islandský minister zahraničia Ossur Skarphedinsson požiadal vo štvrtok poslancov, aby sa v hlasovaní vyjadrili za členstvo v EÚ. Skarphedinsson povedal zákonodarcom, že "Island stojí na križovatke ciest" a vyzval ich, aby podporili jeho návrh zákona v prospech vstupu do únie.

Ako dodal, takýto krok je "pre krajinu aktuálny a nevyhnutný". Pokiaľ by následné rokovania s Bruselom prebehli úspešne, o pripojení sa k 27-členému bloku by rozhodli obyvatelia v referende, uviedol.

Poslanci začali vo štvrtok rokovať o návrhu zákona, ktorý im nová islandská vláda predložila v pondelok. Konečné hlasovanie by sa malo uskutočniť v júni alebo začiatkom júla. Pokiaľ by návrh zákona získal očakávanú väčšinu hlasov poslancov, žiadosť o členstvo by mohla byť EÚ odovzdaná najneskôr v júli. Podľa najnovších prieskumov podporuje členstvo v únii polovica obyvateľov Islandu.

Krízou ťažko postihnutý Island patrí do európskeho hospodárskeho priestoru, a teda do vnútorného trhu EÚ. Početné zákony už zodpovedajú európskym smerniciam. Z tohto dôvodu by sa prístup mohol zrealizovať relatívne ľahko. Pozorovatelia hovoria o roku 2011.

Sociálnodemokratická aliancia premiérky Johánny Sigurdardóttirovej vstup Islandu do únie podporuje, jej menší koaličný partner Ľavicovo-zelené hnutie však v tejto otázke váha. Absolútne proti členstvu v únii je bývalá vládna Nezávislá strana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu