Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V katolíckych školách týrali a znásilňovali deti!

DUBLIN/LONDÝN - Írskom otriaslo odhalenie o zneužívaní a týraní stoviek detí v katolíckych internátnych školách. Mimoriadna komisia o tom zverejnila správu.

Tento druh zariadení v Írsku fungoval do začiatku 90. rokov minulého storočia. Katolícki kňazi podľa správy v nich bili a znásilňovali deti. Trápili ich hladom a nedostatkom.

Asi 50 takzvaných reformných škôl platil štát. Chodilo do nich približne 35 – tisíc žiakov. Posielali ich tam kvôli záškoláctvu, drobným priestupkom alebo len preto, že boli nemanželské. Asi 1 700 ľudí pred komisiou priznalo, že tam zažili sexuálne a fyzické násilie.

Správa má tri tisícky strán a komisia na nej pracovala 9 rokov. Vyšetrovanie ukázalo, že cirkev vedela o problémoch od začiatku a ani ministerstvo školstva nedokázalo bitkám a znásilňovaniu zabrániť. „Keď boli cirkevní predstavitelia konfrontovaní s dôkazmi sexuálneho zneužívania, tak na to reagovali preložením páchateľa na iné miesto, kde často mohol deti zneužívať ďalej,“ píše sa v správe. „Deti žili denne v hrôze, kedy ich znova zbijú.“

Írsko je jednou z najkatolíckejších krajín v Európe. Tentoraz ale verejnosť a obete pobúrilo aj to, že správa komisie nemohla zverejniť mená vinníkov. Rád Kresťanských bratov, ktorý školy spravoval, v roku 1999 na súde dosiahol, že vyšetrovacia komisia mená zverejniť nemôže.

Vedenie rádu vyjadrilo poľutovanie nad utrpením detí. Zdôraznilo ale, že mená vinníkov nezverejní, lebo podľa neho v niektorých prípadoch sú údajne o vine pochybnosti.

Terajšie vyšetrovanie nariadil už pred desiatimi rokmi vtedajší premiér Bertie Ahern. Reagoval na pobúrenie, ktoré vyvolali televízne dokumenty o týchto školách. Práca komisie stála takmer 70 miliónov eur. Írska vláda už vyplatila odškodné okolo 825 miliónov eur 12 - tisícom bývalým chovancom týchto internátnych škôl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu