Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Plánovali útoky na synagógy a lietadlá v New Yorku!

New York
New York

WASHINGTON - Agenti americkej FBI zadržali v New Yorku v stredu večer miestneho času štyroch mužov, ktorých obviňujú z prípravy bombového útoku na synagógy a plánov na zostreľovanie lietadiel. K zatknutiu došlo po dlhodobom monitorovaní podozrivých v meste Newburgh v štáte New York.

"Ide o výsledok dlhého, dobre naplánovaný vyšetrovania. Názorne ukazuje, aká reálna hrozba môže vzísť od domácich teroristov," povedal Peter King z výboru pre vnútornú bezpečnosť Snemovne reprezentantov.

Zadržaných identifikovali pod menami: James Cromitie, David Williams, Onta Williams a Laguerre Payen. Používali však prezývky, ktoré mali väčšinou moslimskú formu, ako Abdul Rahman, Daude, Hamza Amin či Almond. Všetci zadržaní žili v Newburghu. Úrady neoznámili, s akými politickými cieľmi chceli útoky uskutočniť alebo či mali kontakty s nejakú teroristickou sieťou, ako je Al-Káida.

FBI k ich činnosti uviedla len toľko, že skupina chcela odpáliť auto s výbušninou pred židovskou svätyňou vo štvrti Riverdale v Bronxe. Chceli tiež údajne strieľať prenosnými protilietadlovými raketami Stinger na vojenské lietadlá na základni Národnej gardy na Stewartovom letisku v Newburghu.

Obvinili ich preto zo sprisahania s cieľom hromadnej vraždy výbušninou a zo sprisahania s cieľom ozbrojovania a zostreľovania lietadiel. Za každé z týchto obvinení im hrozí až doživotie. V snahe získať zbrane skupina kontaktovala informátora FBI, ktorý sa vydával za priekupníka. Ten dodal zadržaným "jednu nefunkčnú raketu Stinger a imitáciu výbušniny", uviedla FBI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu