Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Horolezec zomrel na vrchole Mount Everestu

PEKING - Čínsky horolezec dnes skoro ráno zomrel na následky výškovej choroby pri zostupe z Mount Everestu. Wu Wen-chung zomrel len niekoľko hodín potom, ako dosiahol vrchol najvyššej hory sveta, oznámila tlačová agentúra Nová Čína.

Ostatní horolezci sa mu snažili pomôcť kyslíkom z tlakových fliaš a udržovať ho v teple, ale Wu bol príliš chorý, aby sa mohol dostať mimo tzv. "zónu smrti", kde je množstvo kyslíka zhruba tretinové v porovnaní s bežnou nadmorskou výškou. Zomrel približne sto metrov pod vrcholom. Záchranársky vrtuľník po neho nevyslali, v riedkom vysokohorskom vzduchu môže totiť vyletieť len do výšky 6500 m. n. m.

Everest leží na hranici medzi Čínou a Nepálom a väčšina horolezcov na neho vystupuje po nepálskej strane. Každoročne sú iba zhruba dve obdobia v máji, trvajúce od niekoľkých dní do týždňa, kedy drsné klimatické podmienky poľavia a umožnia horolezcom vystúpiť na vrchol.

Počas uplynulých dní sa na nepálskej strane hory prehnali snehové búrky, ktoré strhávali stany a ničili výstupové cesty pripravené horolezcami na finálny pokus o dobytie vrchola. Vo štvrtok sa po svahu Everestu zosunula lavína, pri ktorej asi zahynul jeden zo šerpov. Dvaja rakúski horolezci sa zachránili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu