Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Iračania sa zabarikádovali v kostole, nechcú opustiť Dánsko

KODAŇ - Asi desiatka irackých žiadateľov o azyl v Dánsku našla v piatok svoje útočisko v kodanskom kostole. Do Božieho chrámu sa Iračania ukryli na protest proti najnovšej dohode medzi Dánskom a Irakom, ktorá umožňuje úradom v tejto škandinávskej krajine vrátiť Iračanov späť do materskej krajiny.

"Je to naša posledná šanca. Nechceme sa vrátiť do Iraku, pretože situácia je tam nebezpečná a riskovali by sme svoje životy," povedal pre miestnu televíznu stanicu TV2 Wassim Sahíb, iracký utečenec, ktorý žije v Dánsku už osem rokov. "Milujem túto krajinu a moja budúcnosť je v Dánsku, nie v Iraku," vyhlásil v rozhovore uskutočnenom v kostole, kde sa nachádza spolu s niekoľkými jeho podporovateľmi.

Dánsko a Irak sa v stredu dohodli na repatriácii 282 irackých utečencov, ktorým zamietli žiadosť o azyl. Irackí demonštranti sa vo svojom proteste inšpirovali Palestínčanmi, ktorí v roku 1992 niekoľko mesiacov okupovali kodanský kostol Blaagaard Kirke a prinútili vládu prijať mimoriadny zákon, na základe ktorého dostalo azyl 460 utečencov z Palestíny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu