Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Nový cieľ trhu s bielym mäsom, naši susedia

(Zdroj: ČTK)

BRUSEL – Tri naše susedné štáty sa za päť posledných rokov stali cieľom obchodu s bielym mäsom. Predtým z Poľska, Česka a Ukrajiny obete sexuálneho a pracovného vykorisťovania pochádzali. Dnes tam smerujú z iných krajín.

Vyplýva to zo štúdie Medzinárodnej organizácie práce (ILO). Problémy s týmto druhom kriminality majú všetky nové členské štáty EÚ. Popri ženách, ktoré sa vykorisťujú sexuálne, muži trpia na trhu práce.

Na Ukrajine v roku 2004 počet prípadov sexuálneho vykorisťovania dvakrát prevyšoval počet prípadov toho pracovného. O tri roky však táto priepasť prakticky zmizla. Minulý rok počet prípadov pracovného vykorisťovania už dokonca prevýšil množstvo prípadov sexuálneho.

Náš východný sused však naďalej zostáva jednou z hlavných križovatiek obchodníkov s bielym mäsom. Je zároveň tranzitnou i cieľovou stanicou, ale aj štátom, odkiaľ pochádza veľké množstvo vykorisťovaných. Do Ukrajiny a potom ďalej smerujú otroci nášho storočia hlavne z Moldavska, Kirgizska, Uzbekistanu a Ruska.

Napríklad z Moldavska tieto obete vykorisťovania odchádzajú hneď do niekoľkých západoeurópskych krajín a tiež do Ruska a Turecka. Až 24,2 percenta moldavských imigrantov sa stalo obeťami obchodu s bielym mäsom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu